Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

Guide för köp av pärlhalsband

Att välja pärlor

Pärlor är unika skapelser från naturen precis som vi människor är. Den viktigaste frågan att ställa sig är hur jag väljer de perfekta pärlorna?
Om du är ny på pärlor kan alla varianter och alternativ verka skrämmande till en början. 
Det finns så många olika typer, storlekar, färger och graderingssystem. Det är minst sagt förvirrande.
Dessutom avgör även design på halsbandet vilken längd man vill ha på halsbandet.
Läs gärna igenom min lilla guide så blir det lättare att vet vad just du vill ha.

Pärlgradering

Låt oss börja med pärlgradering. Om du har spenderat tid på att läsa på om pärlor har du märkt att det finns många olika pärlklassificeringssystem. Företag betygsätter med bokstäver, siffror, symboler medan andra inte definierar några betyg alls. Tja, det finns en anledning.

Du är förmodligen bekant med de 4 C:na för diamantgradering: slipning, färg, klarhet och karatvikt. Dessa standarder är tydligt definierade och värden tilldelas.
Inom pärlsortering finns det sju värdefaktorer: storlek, form, färg, lyster, ytkvalitet, pärlemorkvalitet och matchning.
Men det finns en hake! Pärlvärdesfaktorer graderas subjektivt utan definierade standarder. Det finns inget definierat, erkänt system eller standard för gradering av pärlor. Det finns inte två pärlföretag i världen som betygsätter sina pärlor på samma sätt eller till samma standard. Vad innebär detta för människor som jämför pärlor?
Pärlor som fått betyget AAA av en handlare kan lika gärna få betyget A av en annan - med samma A-AAA-skala.

Det man kan använda för att jämföra priser är upplevelse, kunskap och service. Du bör kunna prata med en expert ansikte mot ansikte, virtuellt eller på telefon. Du bör kunna begära extra bilder innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Pärlsorter som används i halsband

Låt oss först börja med den största missuppfattningen som många människor har när de börjar leta efter det perfekta pärlhalsbandet: De tror att de vill ha naturliga pärlor snarare än odlade pärlor. Men tro mig, du vill förmodligen inte ha en sträng av naturliga pärlor.

Pärlodling, ersatte handeln med naturliga pärlor för hundra år sedan. Naturliga pärlor finns fortfarande, men en fin sträng med pärlor kan kosta mer än en miljon dollar. Om en säljare påstår sig ha billiga naturliga pärlor är de vilseledande.

Det finns fyra huvudtyper av odlade pärlor som är allmänt tillgängliga idag: Akoya, sötvattenspärlor, Tahitipärlor och Söderhavspärlor. Var och en erbjuder något annorlunda och var och en kan vara magnifikt vacker.

Akoya Pärlhalsband

Akoya-pärlor odlas i saltvatten och är kända för sin färg, form och framför allt lyster. Lyster är kvantiteten och kvaliteten på ljuset som reflekteras från pärlans yta. Detta är den viktigaste faktorn när du väljer ett Akoya pärlhalsband. Det är det som får pärlorna att glänsa. Det visar  också på om pärlorna odlades tillräckligt länge, dvs har fått ett tjockt lager pärlsubstans.

Akoya-ostron odlas med en perfekt rund pärla som sätts in i muskelvävnaden och sätts tillbaka i vattnet helst under en period av 1,5-2 år. Men alltför många bönder skördar redan efter några månader. Pärlorna kan se likadana ut i början, men på grund av den tunna pärlsubstans håller de inte mer än några år.

Den mest populära storleken på Akoya-pärlan för ett halsband är 6 -7 mm.

Du hittar mer info om färger och storlekar på Akoya pärlor här 

Sötvatten pärlhalsband

Sötvattenspärlor har funnits nästan lika länge som Akoya, men har aldrig ansetts vara lika värdefulla, trots att de är mer "pärla" än Akoya.
Så varför anses de vara mindre värdefulla? Eftersom i en sötvattensmussla kan man odla dussintals pärlor åt gången. I de flesta Akoya-ostron växer bara ett eller två åt gången.

Om du har sett sötvattenspärlor i en butik tycker du förmodligen att alla sötvattenspärlor har konstiga former och inte är särskilt glänsande. Men det finns stor variation på kvaliten på sötvattenpärlor.

Om detta är den första pärlsträngen för dig eller någon du ska köpa något till, överväg sötvatten. De erbjuder inte bara Akoya-looken till ett lägre pris, de växer också ofta i naturliga pastellfärger. Du kommer bara att hitta dessa färger (naturligt) i sötvattenspärlor.

Du hittar mer info om färger och storlekar på Sötvattenpärlor här 

Tahiti och Fiji pärlhalsband

De här pärlorna kommer från Tahiti, Franska Polynesien och Fiji. Det är ett av de mest exotiska semestermålen. Pärlorna som växer där är inte mindre exotiska. De kallas ofta "svarta pärlor", men i verkligheten uppvisar tahitiska pärlor en regnbåge av färger, ungefär som olja på vatten.

Tahiti/Fiji är saltvattenspärlor som odlas i ett stort ostron som kallas black-lip. Det stora skalet har en mörk, regnbågsfärg på insidan av skalets kant. Pärlorna som den producerar sträcker sig från 7 mm till 15 mm och uppvisar vanligtvis samma, mörka exotiska färger som finns på skalet.

Du hittar mer info om färger och storlekar på Fiji-Tahitipärlor här

South Sea eller Söderhavspärlhalsband 

Om du letar efter ett South Sea-pärlhalsband är chansen stor att du redan har gjort lite pärlforskning och du har förmodligen köpt pärlor tidigare. South Sea-pärlor är inte vad jag vanligtvis skulle rekommendera för en första pärlcollier.

Söderhavspärlor är de största och mest värdefulla av alla saltvattenspärlor som odlas idag. De produceras i avlägsna områden i Australien, Filippinerna, Indonesien och några andra länder. Pärlostronet som odlar dessa pärlor är det största som används i pärlodling. Den är lika stor som en middagstallrik och pärlorna är oftast stora, över 9-10 mm.

Det finns två typer av South Sea-pärlor: de som odlas i silver- och de som odlas i guld-läppostronet. Vita och silverfärgade South Sea-pärlor växer i den förstnämnda och de extremt värdefulla South Sea-guldpärlorna i den senare. De gör några av de vackraste och mest värdefulla South Sea-pärlhalsbanden i världen. Det är omöjligt att bära en sträng av South Sea-pärlor utan att bli uppmärksammad.

Du hittar mer info om färger och storlekar på SouthSea pärlor här

Vilken längd ska man då välja?

Här är exempel på de vanligaste längderna på halsband och pärlcollier. 
Sen avgör naturligtvis design på halsbandet en hel del, riktigt små pärlor är nog vackrast på ett ganska kort halsband. 

Se längst ner för herrstorlekar.

Storleksändring, går det?

Halsband hos Pirum är handgjorda här och går i de allra flesta fall att storleksändra. 
Större pärlor kräver även plats in mot halsen, så lägg gärna till någon centimeter mot dina smalare halsband som ex vis släta kedjor.

Pärlcollier längder

Hundhalsband
30-33 cm
sitter direkt mot halsen eller ibland på halsen

Choker
36-41 cm
sitter mot halsen men vilar något på axeln, sitter alltså inte stramt

Prinsess
43-48 cm
den vanligaste längden, den vilar på axeln och faller vackert strax under halsgropen

Matiné
51-61 cm
något längre för de som inte vill ha pärlor uppe i halsen

Opera
76-90 cm
långt vackert om man vill ha dem utanpå en klänning eller blus kan då att ha dubbelt varv runt halsen

Rope
över 90 cm
långt som oftast bärs dubbelt eller tredubbelt för en mass-effekt